Lijnrecht Reclamemakers

Leren van fouten? Leren van successen!

Leren van fouten? Leren van successen!


07/11/2016 - Prettig kritisch - Niels Perik

Iedereen roept altijd ‘van fouten leer je’. Dat klopt. Na het maken van een fout, weet je in ieder geval hoe iets niet moet. In de meeste gevallen onthoudt men deze les. 

Sommige mensen schamen zich voor de kleine fouten die ze maken. Anderen durven zelfstandig niet meer aan de slag of blokkeren geheel omdat ze bang zijn om fouten te maken. Het maken van fouten wordt bij sommige instanties voorkomen door omvangrijke protocollen en uitputtende controles. Immers als men (bijna) niet werkt, worden er ook geen fouten gemaakt. 

Daarnaast horen we in de media en op feestjes maar al te vaak over de fouten van anderen. Het gaat dan over hoe dat ene project faalde, hoe die start-up eindigde of hoe iemand ‘iets’ verprutste. Laat je niet misleiden door die signalen. Fouten van andere mensen zijn precies dat: fouten van andere mensen. Die fouten hebben niets met jou te maken.

Een veel voorkomende misvatting:

  • Je moeten leren van de fouten van anderen.
  • Je moet leren van je eigen fouten.

Succes geeft je echte munitie

Wat wil je écht leren van fouten?! Je zou kunnen leren wat je niet meer moet doen, maar hoe waardevol is dat? Je weet nog steeds niet wat je wel moet doen! Vergelijk dat met het leren van successen. Succes geeft je echte munitie. Als je in iets slaagt, weet je hoe iets moet. Je kan het daarna opnieuw doen. Je zult het dan waarschijnlijk nog beter gaan doen.

Leren van je successen is veel interessanter. Je kan dan succesjes gaan stapelen en daarmee structureel bouwen aan een groter succes. De natuur werkt eigenlijk ook zo. Kijk naar de evolutie of lees het werk van Charles Darwin. Fouten worden afgestraft, en de successen blijven. Verleg je focus daarop.

In de tussentijd… durf fouten te maken. Fouten maken mag, als je er vanaf nu maar extra van leert en niet te lang bij stilstaat. En zwicht nooit voor overheersende controles.

Ik wens je een succesvolle werkdag.

Niels Perik

Dit artikel is geschreven door:

Niels Perik
Oprichter & Sparringpartner

Deel dit artikel:

Terug naar overzicht

Niels Perik

Niels Perik
Oprichter & Sparringpartner

Hoe kunnen wij je helpen?


Wij willen graag voor jou aan de slag.
Laten zien wat we voor jou kunnen betekenen.
Dus test ons maar, daag ons uit.

Wil je eerst meer over ons weten?
Ik kom graag bij jou langs.
Mijn telefoonnummer 053 - 8200 201.
Mijn e-mail adres is n.perik@lijnrecht.nl.