Lijnrecht Reclamemakers

Oplossingen zijn het probleem niet!

Oplossingen zijn het probleem niet!


08/09/2016 - Vakwerk - Mike Lammers

In veel new business gesprekken waar ik deel van mag uitmaken wordt vroeg of laat een probleem geadresseerd. Er ligt dan een vraag waar we met al onze creativiteit graag een zo sluitend mogelijk antwoord op willen formuleren. Het woord ‘probleem’ heeft een Grieks-Latijnse wortel en betekent ‘naar voren brengen’. Het probleem op tafel leggen of zichtbaar maken zou je kunnen zeggen. Het probleem met problemen is dat elk individu er anders naar kijkt en dat heeft weer te maken met opvoeding en scholing. Een kind dat al sinds zijn geboorte heeft geleerd om zelf ergens naar toe te kruipen, zonder daarbij hulp te krijgen, weet niet beter dan dat kruipen tot je er bent de manier is om ergens te komen. Een kind dat op een tegenovergestelde manier is opgevoed rekent steeds op hulp. Beide kinderen zijn geconditioneerd zoals we dat in de psychologie noemen. Het ene kind zal echter meer weerstand in zijn realiteit ervaren dan de ander. Vervelend is dat de meeste kinderen zich pas bewust worden van dit mechanisme als de realiteit ze al min of meer schaak heeft gezet.

Gezellig meedoen

Kinderen worden uiteindelijk volwassen (ook zo’n begrip). Laten we het er op houden dat iedereen uiteindelijk geacht wordt om gezellig mee te doen. En zo vinden we onszelf terug in onze werkelijkheid. Een werkelijkheid die sterk gekleurd is door onze conditionering en waarin we permanent geacht worden grote en kleine problemen op te lossen. De instelling waarmee we dat doen heeft grote invloed op de oplossing die we realiseren, het eindresultaat en hoe we onszelf ervaren in dit proces. We gaan dus meestal voorbij aan het werkelijke probleem, de causaliteit. Zoals gezegd: oplossingen zijn het probleem niet! Er is namelijk altijd een oplossing! Of die oplossing mij een prettige ervaring bezorgt of het beste is voor iedereen is weer een andere kwestie. Als iets niet relevant is zal het vroeg of laat ophouden te bestaan. Als een witte neushoorn een attractie wordt waar geen subsidie voor bestaat dan sterft-ie uit. Probleem opgelost. En zo zijn we bij de kern van ‘ons probleem’. Het denken in oplossingen… Oplossingen zijn het probleem niet!

Vanuit conditionering

Iedereen heeft vanuit zijn of haar conditionering een specifieke relatie met wat we ‘een probleem’ noemen. Ik voel iets anders bij die witte neushoorn dan de jager die op groot wild jaagt. Dat maakt het voor mij een emotioneel probleem en bij die jager een beduidend minder groot probleem. Dus wat of wie is nu werkelijk het probleem? En zo vinden we onszelf vaak terug op maandagochtend tijdens zo’n vergadering waarin iedereen vanuit zijn of haar conditionering probeert een (positieve) bijdrage te leveren aan de oplossing van een probleem. De manager zegt dan dat er geen problemen bestaan alleen maar uitdagingen, tsjakaa!  Wij weten wel beter. In ons beste doen, proberen we met alle kennis en informatie die tot onze beschikking staat iets naar voren te brengen waarvan wij vinden dat het bijdraagt aan een oplossing die echt iets verandert. Dat werkt vaak voor geen meter omdat al onze kennis voor het grootste deel is gerecycled. Het komt uit geschiedenisboeken. Het zijn modellen en tradities. Gezinnen en culturen. Wij zijn voor het grootste deel gevormd door scholen en schoolboeken. Hoe kun je iets anders doen als je geconditioneerde relaties hebt met het probleem? Als je echt niet beter weet? Als je de spreekwoordelijke hamer bent die van alle problemen spijkers maakt… We zijn bang om zelf te moeten veranderen terwijl we ons realiseren dat dat de enige manier is om echt anders met onze realiteit en dus onze problemen om te gaan.

Organisaties zijn persoonlijkheden

Bovenstaande mechanismen hebben een enorme invloed op het succes van organisaties. Organisaties zijn ook persoonlijkheden. Organisaties doen er daarom goed aan om te reflecteren op wie ze zijn en wat ze willen zijn in plaats van heel hard ‘verandering’ te roepen. Als je DNA niet in overeenstemming is met wie je wilt zijn, zul je het genetisch moeten manipuleren. Genetische manipulatie schijnt echter nogal controversieel te zijn. Iets met morele problemen…  Ergens in de bijbel staat dat we alles moeten onderzoeken en behouden wat goed is. Precies… Dat is het punt als je tot de kern van een probleem wilt komen. Het is wat een schaakcomputer doet. Onderzoek alle opties en laat achterwege wat niet werkt. Dat levert automatisch-automaton-computer, een berekende oplossing op.

Verlies ervaren

In tegenstelling tot computers vinden mensen dingen achterwege laten heel moeilijk (ik spreek uit ervaring). Want wees eerlijk, op het moment dat we iets achterwege moeten laten ervaren we vaak verlies… We worden emotioneel en die emotionele relaties maken we meestal belangrijker dan een oplossing. En zo zijn we terug bij die twee kinderen en waarom oplossingen het probleem niet zijn.

Dit artikel is geschreven door:

Mike Lammers
Creatief strateeg
Cel-directeur Concept Creatie

Deel dit artikel:

Terug naar overzicht

Niels Perik

Niels Perik
Oprichter & Sparringpartner

Hoe kunnen wij je helpen?


Wij willen graag voor jou aan de slag.
Laten zien wat we voor jou kunnen betekenen.
Dus test ons maar, daag ons uit.

Wil je eerst meer over ons weten?
Ik kom graag bij jou langs.
Mijn telefoonnummer 053 - 8200 201.
Mijn e-mail adres is n.perik@lijnrecht.nl.