Lijnrecht Reclamemakers

Schaarste in overvloed

Schaarste in overvloed


In zijn standaardwerk Influence: The Psychology of Persuasion, noemde Robert Cialdini schaarste een van de sterkste wapens van professionele beïnvloeders.

14/09/2016 - Vakwerk - Frank Lieve

Het hele systeem van veilingen is er op gebaseerd. Er is slechts een item te koop en vele kopers die met elkaar concurreren. De uitkomst is doorgaans dat er veel hogere bedragen worden neergeteld, dan wanneer het item gewoon in een winkel zou liggen.

Apple snapt het schaarsteprincipe ook goed. Nieuwe spelcomputers of iPhones worden niet met wagonladingen gedistribueerd maar slechts mondjesmaat. Het resultaat is horden hebberige pubers en jongvolwassen, die zelf een nacht willen doorwaken om als een van de eerste zo’n felbegeerd gadget te bemachtigen. Schaarste zorgt dus ook voor haast. Als je er niet snel bij bent, vis je achter het net. Dat gevoel van urgentie komt verkopers natuurlijk ook niet slecht uit. Want een beetje verkoper weet dat er tegenwoordig nog maar weinig producten zijn die we perse vandaag of zelfs maar binnen en week willen hebben.

schaarste-in-overvloed

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Er is niet veel meer wat we echt nodig hebben. Dus stellen we aankopen steeds vaker uit. En af. Om dit fenomeen het hoofd te bieden, is op internet een hele reeks nieuwe initiatieven ontstaan die allemaal leunen op het schaarsteprincipe. Van vakantieveiling tot onedayonly. Er is zelfs al een website, die een overzicht biedt van alle “nu of nooit” aanbieders.

Ik ben benieuwd hoe groot het lerend vermogen is van de consument. Hoe lang duurt het voordat we doorzien dat die schaarste kunstmatig is? Dat we rustig de tijd kunnen nemen om op een volgende aanbieding te wachten. Want schaarse artikelen en aanbiedingen zijn er tegenwoordig in overvloed.

 

Frank Lieve

Dit artikel is geschreven door:

Frank Lieve
Prettig kritisch en doelgericht creatief.
Cel-directeur Marketing strategie

Deel dit artikel:

Terug naar overzicht

Niels Perik

Niels Perik
Oprichter & Sparringpartner

Hoe kunnen wij je helpen?


Wij willen graag voor jou aan de slag.
Laten zien wat we voor jou kunnen betekenen.
Dus test ons maar, daag ons uit.

Wil je eerst meer over ons weten?
Ik kom graag bij jou langs.
Mijn telefoonnummer 053 - 8200 201.
Mijn e-mail adres is n.perik@lijnrecht.nl.