Lijnrecht Reclamemakers

Stages: hoe helderder de verplichtingen, hoe minder een verplicht nummer!

Stages: hoe helderder de verplichtingen, hoe minder een verplicht nummer!


20/02/2017 - Prettig kritisch - Gerrit Jan Hendriks

Ik noem geen naam, maar bij een reclamebureau waar ik vroeger werkte, schaamde ik mij wel eens. Schaamde ik mij wel eens voor het feit dat we altijd maar weer stagiair(s) lieten opdraven. Omdat we daar nou eenmaal stilzwijgende afspraken over hadden gemaakt met een paar onderwijsinstellingen in de regio.

O zo belangrijk

Namens die instellingen kregen we elk jaar weer heel obligaat bezoek van een paar stagebegeleiders. Die ons maar niet genoeg op het hart konden drukken hoe o zo belangrijk wij wel niet waren voor de ontwikkeling, voor de toekomst van hun studenten.

Het resultaat van al die vleierij: een komen en gaan van stagiair(e)s. Om te snuffelen. Om af te studeren. Maar vooral om een paar maanden niet op school te hoeven zijn. Voor hun eigen bestwil. Maar zeker ook – althans die indruk had ik vaak – voor het bestwil van hun leraren en leraressen. Die lekker even wat minder leerlingen aan hun hoofd hadden.

Echt iets zinnigs

Die zorg was een paar maanden aan ons toevertrouwd. En een zorg was het, want maar al te vaak hadden wij niet echt iets zinnigs voor onze stagiair(e)s te doen. Behalve dan voor stagiaires die hun toekomst zagen in een autowasserette of als koerier. Want de bolide van onze directeur kon altijd wel een sopje gebruiken. En er waren altijd wel wat boodschappen te doen.

Dat was toen, ik denk zo’n kleine twintig jaar geleden. Het bureau van toen is inmiddels al jaren overleden.

Komen en gaan

Hoe het er op ‘mijn’ bureau van vandaag de dag aan toe gaat qua stagiair(e)s? Nog steeds een komen en gaan. Onlangs nog studeerde een stagiaire af mede op een onderzoek naar onze cellenstructuur. Vorige week namen we afscheid van een snuffelstagiaire. Inmiddels is  alweer een nieuwe afstudeerstagiaire vol heerlijk jeugdig enthousiasme bij ons begonnen.

Serieuze zaak, stages en stagiair(e)s, vind ik. Een zaak die verplichtingen met zich meebrengt. Verplichtingen van onze stagiair(e)s. Verplichtingen van ons zelf. Maar zeker ook verplichtingen naar onze stagiair(e)s. En naar ons zelf.

Verplichtingen in de zin van bijvoorbeeld duidelijke afspraken. In de zin ook van duidelijke verwachtingen en doelen. Verplichtingen kortom die helderheid verschaffen in waar het – in de breedst mogelijke zin van het woord – bij elke stage om gaat en om draait.

Verplichtingen over en weer

Want juist door over en weer met elkaar verplichtingen aan te gaan, elkaar over en weer verplichtingen op te leggen en elkaar waar nodig daaraan te houden of op aan te spreken,   zorgen we ervoor dat een stage één ding niet, één ding nooit wordt: een verplicht nummer.

Dit artikel is geschreven door:

Gerrit Jan Hendriks
Copywriter
Cel-directeur Concept & Copy

Deel dit artikel:

Terug naar overzicht

Niels Perik

Niels Perik
Oprichter & Sparringpartner

Hoe kunnen wij je helpen?


Wij willen graag voor jou aan de slag.
Laten zien wat we voor jou kunnen betekenen.
Dus test ons maar, daag ons uit.

Wil je eerst meer over ons weten?
Ik kom graag bij jou langs.
Mijn telefoonnummer 053 - 8200 201.
Mijn e-mail adres is n.perik@lijnrecht.nl.