Lijnrecht Reclamemakers

De treiterblogger houdt het simpel

De treiterblogger houdt het simpel


28/02/2017 - Prettig kritisch - Eric Sleeuwits

Aan het eind van het jaar is er traditioneel de verkiezing van het woord van het jaar. Dit keer ging het woord ‘treitervlogger’ aan de haal met deze twijfelachtige eer, voor pokémonterreur en sjoemelzaad. Volgens Van Dale is een treitervlogger iemand die videoblogs maakt van het treitergedrag van zijn vrienden en die zelf, door dit gedrag te filmen en de film te publiceren, ook overlast veroorzaakt.

Het bedenken van nieuwe woorden die een verrijking vormen voor de Nederlandse taal is voor velen een uitdaging. Kees van Kooten en Wim de Bie van het Simplisties Verbond en later het duo Koot en Bie waren er ware grootmeesters in. Ingeburgerde uitdrukkingen als doemdenken, oudere jongeren, vrije jongens, regelneef, positivo en krasse knarren zijn voortgekomen uit het creatieve brein van dit illustere duo.

Taal luistert nauw. En soms sla je de plank finaal mis. Ook steeds meer bedrijven denken aan taalverrijking te doen. Zo is CoolBlue in personeelsadvertenties op Internet al een tijd op zoek naar een woordverwonderaar. Dat de bruin- en witgoedwebshop deze vacature nog steeds niet heeft ingevuld, komt waarschijnlijk omdat ze op zoek zijn naar een copywriter. Soms kun je het beestje maar beter bij de naam noemen.

Als copywriter zit ik niet snel om woorden verlegen. Toch moet ook ik toegeven me weleens ‘schuldig’ te maken aan het zoeken naar mooie, creatieve zinsconstructies. Terwijl het soms misschien effectiever is om de KiSS-methode toe te passen: Keep it Stupid Simple.

Dit artikel is geschreven door:

Eric Sleeuwits
Copywriter
Cel-directeur Concept & Copy

Deel dit artikel:

Terug naar overzicht

Niels Perik

Niels Perik
Oprichter & Sparringpartner

Hoe kunnen wij je helpen?


Wij willen graag voor jou aan de slag.
Laten zien wat we voor jou kunnen betekenen.
Dus test ons maar, daag ons uit.

Wil je eerst meer over ons weten?
Ik kom graag bij jou langs.
Mijn telefoonnummer 053 - 8200 201.
Mijn e-mail adres is n.perik@lijnrecht.nl.